Με το συγκεκριμένο δόμημα προσπαθούμε να αναλύσουμε μια συνηθισμένη παρανόηση – ή έστω μια σκοτεινή πτυχή- για το “αν μια οικογένεια ευθειών η οποία μάλιστα περιέχει συντρέχουσες ευθείες σε ένα σημείο Φ, «καλύπτει» ή όχι το επίπεδο”.

Ειδικότερα η εύρεση της ικανής και αναγκαίας συνθήκης, ώστε μια τυχαία ευθεία (δ) να ανήκει –να είναι μέλος δηλαδή- μιας παραμετρικής οικογένειας ευθειών (ε). Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα είναι δυνατό να γίνει διεξοδική συζήτηση για το ποιες συνθήκες πρέπει να ισχύουν ώστε μια ευθεία να ανήκει σε κάποια οικογένεια ευθειών. Θέματα που γενικά είναι δύσκολο να αναπτυχθούν σε φορμαλιστικό επίπεδο (μόνο), πολύ περισσότερο μάλιστα (και) σε ένα στατικό περιβάλλον όπως αυτό του πίνακα.

Στο δόμημα είναι δυνατό ο χρήστης να διαπιστώσει την αναγκαία συνθήκη ώστε μια ευθεία να ανήκει σε μια οικογένεια και στη συνέχεια να αποδείξει με τυπικά μαθηματικά και την ικανή συνθήκη.

Εύρεση παραδείγματος

Δίνουμε ένα παράδειγμα εύρεσης ευθείας που αν και διέρχεται από το σημείο που συντρέχει μια εοκογένεια ευθειών, εν τούτοις δεν ανήκει στη συγκεκριμένη οικογένεια.

Σχολιασμός:

Αν μειώσουμε το βήμα αλλαγής τιμών της παραμέτρου λ με βήμα 0.0000001 και αυξήσουμε τις δεκαδικές θέσεις προσέγγισης των αριθμών, παρατηρείται κάποια αλλαγή στην κάλυψη του επιπέδου από τις φωτεινές ακτίνες;

η εξέλιξη της δραστηριότητας με μικρό βήμα αλλαγής του λ
η εξέλιξη της δραστηριότητας με μικρό βήμα αλλαγής του λ
Η εργασία αποτελεί παράδειγμα ''συμπερίληψης κλάσης" και αναρτήθηκε στα πλαίσια του μαθήματος Διδακτική ΙΙ (καθ. Χ. Κυνηγός - ΕΚΠα).
Geogebra tube
Καλύπτει ο φάρος όλες τις διευθύνσεις;
5 (100%) 1 ψήφοι
Καλύπτει ο φάρος όλες τις διευθύνσεις;

Άφησε ένα σχόλιο

3 Σχόλια σε "Καλύπτει ο φάρος όλες τις διευθύνσεις;"

  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of